Vierdaagse kunstontmoeting naar Basel - 11 mei-14 mei 2023

Vierdaagse kunstontmoeting naar Basel - 11 mei-14 mei 2023

op 21 augustus 2023 om 09:28

Op dag 1 reizen wij naar de drielandenstreek rond Basel en besteden de nodige tijd om onderweg de kapel van Le Corbusier in Ronchamp te bezoeken.
Dag 2 en 3 zijn volledig gewijd aan Basel en omstreken en staan in het teken van hedendaagse kunst en bouwkunde.
Op dag 4 vatten wij de terugreis aan maar voorzien wij ook haltes te Dornach en Erstein.

De streek rond Basel, gelegen aan het drielandenpunt Zwitserland-Duitsland-Frankrijk, is dé plek bij uitstek voor architectuurliefhebbers.

Basel is de thuisbasis van het gerenommeerde duo Herzog & de Meuron. Op relatief korte afstand van elkaar vind je  er tevens realisaties terug van beroemdheden als Zaha Hadid, Frank Gehry, Tadao Ando, Mario Botta…

De eerste halteplaats op onze reis zette de toon: de Chapelle Notre Dame du Haut in Ronchamp. Een sacrale plek waar Le Corbusier één van zijn meesterwerken bouwde. Renzo Piano voegde daar later, in de flank van de heuvel, enkele intieme kloostergebouwen aan toe.

In Dornach bezochten we het Goetheanum, een ontwerp van Rudolf Steiner. Ook deze plek en dit gebouw hebben iets sacraals, net als bij de kapel van Le Corbusier.

Verdere hoogtepunten van de reis waren de Vitra Campus, het Tingeley museum, het Novartis Pavillon, het Beyeler Museum.

Op de terugreis hielden we halt in Erstein, een stadje in de Elzas. In het Würthmuseum aldaar wordt een deel van de Würthcollectie, een privécollectie van moderne en hedendaagse kunst ten toon gesteld.

Lees de uitgebreide bijlage en verheug u over dit programma dat onder de leiding van onze gidsen uitgroeide tot een gedenkwaardig event.

Programma van de cultuurreis Basel

Een welgemeende DANK aan Jan en Jo van ‘Kunstontmoetingen’ voor de excellente reisbegeleiding!

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit